Entinen F1-autosuunnittelija Gary Anderson uskoo, että Lotus vei Kimi Räikköseltä voiton Saksan GP:ssä ottamalla hänet varikolle kolmannen kerran kisan lopussa.

Anderson sanoo tuoreessa BBCkolumnissaan olevansa varma, että tarkoituksena oli alunperin kahden pysähdyksen taktiikka Räikköselle, mikä toimikin kauniisti yhdessä Romain Grosjeanin taktiikan kanssa.

Ranskalainen otettiin sisään viimeisen kerran kierroksella 40, mikä Andersonin arvion mukaan pakotti myös Red Bullin Sebastian Vettelin pysähtymään heti perään.

– Heillä oli molemmat pesät suojattuna. Grosjean oli haastamassa Vetteliä tuoreilla renkailla ja Räikkönen oli kärjessä käytetyillä renkailla, joilla oli potentiaalia ajaa loppuun asti, Anderson kirjoittaa.

Tallin sitoutumattomuus taktiikkaan, insinööri sanoo, maksoi lopulta jo käsissä olleen voiton. Vettel otti suomalaista kiinni joka kierroksella, mutta ei tarpeeksi.

– Kahdeksan kierrosta myöhemmin he ottivat Räikkösen sisään. Niiden kahdeksan kierroksen aikana he vakuuttivat itsensä siitä, että ajaminen loppuun ei onnistuisi.

– Hänen kierrosaikansa olivat hyviä, tasaisesti minuutin ja 35 sekunnin puolivälissä, eikä mikään viitannut siihen, että pysähdystä tarvittiin. Minusta hän olisi selvinnyt ja vienyt voiton kotiin.

Kiinassa 2012 Räikköstä pidettiin radalla vanhoilla renkailla tunnetusti liian kauan, mikä johti lopussa hänen sijoituksensa dramaattiseen pudotukseen. Anderson arvelee tapauksen olleen yhä Lotuksen mielessä.

– Mutta jos aikoo voittaa kisoja ja mestaruuksia, näitä päätöksiä on tehtävä. Jos niitä muutetaan, se on tehtävä perustelluista syistä.