Pitäisikö 70-luvun ratkaisu tuoda takaisin F1-autoihin? – Asiantuntija vastaa
Nykyisin DTM:ssä vaikuttava entinen F1-insinööri Ossi Oikarinen jutteli SuomiF1-sivuston kanssa formula ykkösten tulevaisuudesta. Odotettavissa ensi kauden jälkeen on suuria teknisiä muutoksia, joista mediassa on kuultu paljonkin vihiä, mutta joita ei vielä ole lyöty lukkoon. Puhetta on ollut muun muassa tehokkaamista moottoreista, useita sekunteja nopeammista kierrosajoista ja aggressiivisemman näköisistä autoista. Oikarinen toivoo kuninkuusluokan vaihteeksi keskittyvän olennaiseen…
SuomiF1: Ossi, millaiset uudet säännöt sinä haluaisit nähdä formula ykkösissä kaudella 2017?
Oikarinen: Ensinnäkin minä haluaisin nähdä sen, että pienten tallien budjetti- ja kulurakenteet tehtäisiin sellaiseksi, että niidenkin olisi mahdollista sekoittaa pakkaa. Eli ensinnäkin tuleva rahanjako pitäisi olla erilainen. Sitten toisaalta moottorit ja muutenkin tekniikka ei saisi olla näin kallista, jotta pienemmätkin tallit voisivat pysyä mukana.
Sitten minä haluaisin nähdä sen, että noilla autoilla voisi ajaa vähän lähempänä toisiaan. Ihmiset puhuvat aina kierrosajoista – ja toki formula ykkösten pitää olla nopeita – mutta se ei ole se pointti minun mielestäni. Silloin kun mennään kierrosaikakeskusteluun, niin silloin missataan pointti. Pointti pitäisi olla se, että noilla autoilla pystyttäisiin ajamaan kohtuullisen lähellä toisiaan, kovia kisoja, pystyttäisiin ohittamaan ja taistemaan. Sellaisia autoja jos kehitettäisiin, niin oltaisiin oikeilla raiteilla. Ei pidä keskittyä siihen, että nyt pitää yhtäkkiä saada X numero hevosvoimia tai X sekuntia nopeammat autot.
SuomiF1: Tästä tuleekin mieleen pari eri asiaa. Aloitetaan maaefektistä. Eikö maaefekti ole juuri sitä, mitä tarvitaan, koska oletettavasti maaefektiautot eivät olisi yhtä herkkiä likaiselle ilmalle kuin nykyiset?
Oikainen: Ei oikeastaan, mutta maaefektistä seuraa sitten taas muita ongelmia. Se maaefekti on luotava niin, että se auto ei ole liian herkkä rikkoutumaan. Ennenhän ajettiin helmoilla, ja heti kun ne helmat rikkoutuivat, maaefekti hävisi ja sitten sitä mentiin. Eli pitäisi luoda sellainen systeemi, jossa sitä maaefektiä on paljon, mutta se ei ole yhtä herkkä kuin menneisyydessä.
SuomiF1: Mutta helmathan pystytään tuottamaan virtuaalisesti ilmalla ja aerodynamiikalla, eikö?
Oikarinen: Joo ja ei – pystytään ja ei. Siinä pitää etsiä oikea tie niin, että ne säilyy kaikissa olosuhteissa. Mutta periaatteessa kyllä. Kaikille voitaisiin esimerkiksi tehdä speksilattia, jolla säästettäisiin paljon kustannuksissakin, jotta kaikki ajaisivat samalla, turvallisella ratkaisulla.
SuomiF1: Ja vielä peruskoulun aerodynamiikan kertauksena, diffuusori siis tuottaa maaefektiä?
Oikarinen: Kyllä.
SuomiF1: Ja kun siivillä autoa painetaan alaspäin, maaefektillä päinvastoin otetaan auton alta ilmaa pois?
Oikarinen: Siellä pitää olla virtausta, mutta sinne pitää tuottaa se alipaine oikeaan kohtaan, mikä vetää sitten autoa alaspäin. Ilmaa siis tarvitaan, mutta se alipaine, se laajentuminen pitää saada aikaan oikeassa kohdassa.
Haastattelun toisessa osassa Oikarinen kertoo mietteitään muun muassa moottoreista sekä ohjaamoiden kattamisesta…
Olli Kuitunen
Voita 1000€ lahjakortti ruokakauppaan!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 1000€ lahjakortin ruokakauppaan!
- Valtteri Bottaksen luottomiehelle myös lähtöpassit Sauberilta – uuden tallipomon aloituspäivä varmistui
- F1-kriisitallissa jälleen tallipäällikön vaihto – taustajoukoissa muitakin muutoksia
- Toyotalta vahva vihjaus – japanilaisjätti suunnittelee täysimittaista paluuta F1-sarjaan?
- F1-tulokkaan harteille sysätään hirmuiset paineet – Franco Colapinto Alpinen varakuljettajaksi
- F1-lupauksen tilanteessa shokkikäänne – Jack Doohanille luvassa karmea kohtalo?
- Valtteri Bottakselle useita tarjouksia huippusarjasta – suomalainen kieltäytyi
- Kilpailukielto lähestyy Max Verstappenia – hollantilainen uhmakkaana: ”En muuta ajotyyliäni sen takia”
- Mistä autorahoitus ostaessa autoa yksityiseltä?
- Mika Häkkiseltä varoituksen sana – Lewis Hamiltonin lausunto herätti huolenaiheen
- Red Bullille kova menetys: 150 miljoonan sponsori lähti lätkimään