Lotuksen viime kausi oli laskusuhdanteinen. Tallin omistajia ei kiinnostanut investoida rahaa tallin toimintaan Renaultin ollessa ostamassa sitä, eikä ranskalaisvalmistaja puolestaan halunnut lapioida rahaa talliin, jota se ei ollut vielä ostanut. Tuloksena oli viime kauden auton E23:n kehityksen hyytyminen.

– Valitin asiasta enkä pitänyt salaisuutena sitä, että emmem kehittäneet autoa tarpeeksi. Hyvin rajallisillakin resursseilla kehitysosasto painoi kuitenkin menemään ja teki mitä se pystyi, Alan Permane, Lotuksen ratatoimintojen johtaja kertoo Autosportille.

Paitsi uusien osien kehitykseen, rajallinen budjetti toi omat haasteensa autojen ylläpitoon ja jo olemassaolevien osien hyödyntämiseen.

– Näiden laitteiden ylläpito ei ole helppoa hyvin rajallisella budjetilla. Tietystikään emme missään vaiheessa tinkineet turvallisuudesta, mutta luotettavuuden rajoja tuli koeteltua. Joitain osia käytimme paljon kauemmin kuin koskaan aiemmin olisimme käyttäneet, Permane toteaa.

– Se oli meille mahdollista, sillä me erityisesti tutkimme ja testasimme niitä tavanomaista pidempään. Opimme myös samalla lisää koko asiasta, Permane jatkaa.

Permane harmittelee, että auton kehittäminen kauden aikana jäi vähiin. Hän uskoo, että E23:lla olisi ollut paljon potentiaalia.

– Me teimme ehdottomasti kivan auton talven aikana molempien ollessa top 10:ssä Melbournessa (kauden avauskilpailun aika-ajoissa). Kuitenkin esimerkiksi Force India tuli meidän ohitsemme. Kaikki kunnia heille, he tekivät hyvää työtä ja kehittivät autoaan läpi vuoden meidän pysytellessä pitkälti paikallaan. Se oli turhauttavaa: tietää, auto on hyvä ja että normaalina vuotena sen kilpailukyvyn olisi saanut säilytettyä. Ei ole epäilystäkään, ettemmekö olisi voineet olla vahvasti viidennellä sijalla valmistajien mestaruustaistossa normaalilla kehityksellä, Permane sanoo.