Maanantaina julkistettu Carlos Sainzin monivuotinen sopimus Williams-tallin kanssa oli surkea uutinen Valtteri Bottakselle.

Suomalaiskonkari elättelee vielä toiveita F1-uransa jatkosta ensi kaudella ja perinteikkään brittitallin kanssa neuvottelut olivat mitä ilmeisimmin edenneet pisimmälle. Sainz oli kuitenkin etunenässä kaikkien tallien listoilla ja lopulta espanjalainen valitsi Williamsin.

Vielä viime viikonlopun Belgian GP:n yhteydessä Williams-pomo James Vowles vahvisti Bottaksen olevan totinen vaihtoehto, mutta nyt alkaa näyttää siltä, että Bottakselle saattaa jäädä kuskimarkkinoilla tyhjä arpa käteen. Vaihtoehdot hupenevat koko ajan, eikä suomalaisella ole enää montaa realistista vaihtoehtoa jäljellä.

Bottaksen vaihtoehtoina ovat tässä kohtaa jäljellä enää hänen nykyinen työnantajansa Sauber, joka on siirtymävaiheessa Audin ottaessa ohjaksen 2026. Sveitsiläistiimillä olisi toinen paikka vapaana Nico Hülkenbergin tallikaverina, eikä kokenut suomalainen olisi loppupeleissä varmastikaan huono vaihtoehto uuden projektin käynnistyessä.

Sauber/Audin lisäksi toinen kuskin paikka on tarjolla vielä Alpinella sekä Mercedeksellä, joista jälkimmäinen lienee utopistinen vaihtoehto Bottakselle. Saksalaisvalmistaja hamuaa F2-kuljettaja Kimi Antonellia pikaisella aikataululla ykkösiin saakka, joten tarjolla olisi todennäköisesti vain vuoden pahvia maksimissaan, eikä Bottaksen uskota tällaiseen enää tarttuvan.

Näiden lisäksi Alpinella on vielä toinen ajopaikka julkistamatta ensi kaudeksi ja Bottaksen leirissä ollaankin varmasti puhelin kuumana nyt ranskalaistallin suuntaan. Tosin aiemmissa spekulaatioissa suomalaiskonkarin nimeä ei olla montaa kertaa liitetty Alpineen, mutta he voisivat sekalaista tilannettaan yrittää rauhoittaa kokeneella kuskikaksikolla Pierre Gaslyn sekä Bottaksen muodossa. Alpinella painaa tosin myös oma junioriakatemiansa kannattavuus niskassaan ja he ovatkin jo odottaneet pääsevänsä ylentämään kenties Jack Doohanin tallin toiseksi kisakuskiksi.

Joka tapauksessa Bottaksen vaihtoehdot ovat sinivalkoisin lasein käymässä valitettavan vähiin. Vielä alkukesästä suomalainen oli vakuuttunut siitä, että paikka löytyy ensi kaudeksi ja ura jatkuu, mutta niin vain kuskimarkkinat ovat kääntymässä suomalaisen kannalta ylösalaisin.

LUE LISÄÄ