F1-sarjaa tiiviisti läheltä seuraava Will Buxton raivostui McLarenin toiminnasta viime viikonlopun Italian GP:ssä.

Yleensä konservatiivisesti sanojaan muotoileva F1-toimittaja ruoski kovin sanoin brittitallin tekemisiä. Buxtonin kaaliin ei uppoa se tosiasia, ettei McLarenilla koiteta repiä jokaisesta kisasta maksimipisteitä Max Verstappenia lähimpänä olevalle Lando Norrisille.

– Red Bull oli takajalalla koko viikonlopun ja miten ihmeessä et priorisoi kuskia, joka hyötyisi siitä eniten? Miksi he eivät vaihtaneet sijoituksia viimeisellä kierroksella?, ihmettelee Buxton.

Britti toteaa perään, ettei sillä ole merkitystä, että hän on myös britannialainen, vaan toivoisi rehellisesti todellisen MM-taiston myös kuljettajien puolelle. McLaren yrittää kuitenkin koko ajan vakuutella, ettei heillä ole ykkös- tai kakkoskuskeja, vaikka tallimääräyksistä ruvetiinkin jo vihjailemaan brittitallin toimesta.

– En ymmärrä mitä McLaren tekee, enkä ole tajunnut sitä kuukausiin, sillä missään ei ole mitään järkeä, jatkaa Buxton.

Buxton yrittää keksiä syitä McLarenin toimintatavoille ja hänen mukaansa ainoa syy saattaa löytyä Norrisin tallikaveri Oscar Piastrin sopimuksesta.

– Ehkä jossain siellä lukee, että häntä täytyy pitää ykkösenä, jonka vuoksi Zak Brown (McLarenin toimitusjohtaja) hokee koko ajan heillä olevan kaksi ykköskuskia, epäilee brittitoimittaja.

Piastrin managerina toimii ex-kuski Mark Webber, joka jäi aikoinaan pahasti Red Bullin kuskipolitiikan yliajamaksi. Webberistä leivottiin kausi toisensa jälkeen kakkoskuski Sebastian Vettelille, eikä hän Piastrin managerina haluaisi nuorelle kuljettajalleen vastaavaa kohtaloa.

– Mark on kuuluisa siitä, ettei hän pitänyt kakkoskuskin asemasta. Ehkä sopimuksessa on jotain, jonka mukaan heidän täytyy olla tasavertaisia koko ajan.

– Et voi kuitenkaan odottaa siihen saakka, että Oscarin on matemaattisesti mahdotonta voittaa mestaruus, koska sinun pitää olla järkevä ja viisas. En vain ymmärrä sitä ja se on hämmentävää, koska he heittävät sen (mestaruustaiston) hukkaan.

– Et saa näitä mahdollisuuksia joka vuosi, etkä tiedä, koska seuraava mahdollisuus tulee. He tulevat heittämään sen menemään ja ansaitsevatkin sen tällä hetkellä, raivosi Buxton.

Kuluvaa F1-kautta on jäljellä kahdeksan kisaviikonlopun verran ja Norris on ainoa realistinen uhka Verstappenin neljännelle mestaruudelle. Brittikuski on 62 pisteen päässä ja hänen tallikaveri Piastrilla on matkaa Verstappeniin puolestaan 106 pistettä. Tallien puolella McLaren pyyhkäisee nykymenolla heittämällä ohi Red Bullin, joten nyt jos koskaan olisi aika maksimoida Norrisin pisteet jokaisessa kilpailussa.

LUE LISÄÄ