Kansainvälinen autourheiluliitto FIA julkaisi torstaina lausunnon, jonka mukaan he ovat ottaneet F1-sarjan kärkitalli McLarenin takasiiven tarkemman tutkinnan alle.

FIA punnitsee sitä, pitääkö heidän ryhtyä tarkentamaan takasiiven taipumisiin liittyviä sääntöjä. McLarenin takasiipi herätti runsaasti huomiota kilpailevissa leireissä viime viikonlopun Azerbaidzhanin GP:ssä. Brittitallin takasiivelle tekaistiinkin jo lempinimeksi ”Mini DRS”, sillä Oscar Piastrin sekä Lando Norrisin autojen takasiipiä kuvatessa liikettä on nähtävissä paljaalla silmällä.

Pelkkä taipuminen ei ollut syy tarkemmalle tutkinnalle, vaan se, että kovissa nopeuksissa McLarenin takasiiven päällimmäisen elementin alakulmiin avautuu pienet reijät, joka vähentää ilmanvastusta. Oranssit autot menivät läpi viikonlopun kovaa suorilla ja Ferrarin Charles Leclerc joutui ihmettelemään monta kertaa, kun Bakun 2,2 kilometrin mittainen pääsuora ei riittänyt kunnollisen ohitusyrityksen tekemiseen.

Kilpailevat tallit vaativatkin nyt sääntötarkennuksia siitä, mikä on sallittua ja mikä ei. FIA ilmoitti tutkivansa tarkasti McLarenin dataa sekä videomateriaalia Singaporen GP:n alla päättääkseen mahdollisista toimenpiteistä.

Brittitallin kilpuri on mennyt läpi varikolla tehdyissä testeissä, mutta sääntöviidakko on sotkuinen tämänkin asian osalta. Motorsportin mukaan kyse on nyt siitä, onko takasiipi valmistettu tarkoituksellisesti taipumaan. Sääntöartikla TD34:n mukaan tietyissä tapauksissa taipuminen ei ole sallittua, vaikka siivet läpäisevätkin varikolla tehdyt testit. FIA painottaakin lausunnossaan sitä, että aerodynaamiset osat käyttäytyvät eri tavalla auton ollessa radalla ja niihin vaikuttavat muun muassa lämpötilat ja aerodynaamiset kuormat.

– Aeron elastisuus on ollut iso tekijä jo vuosia ja vaikka siipi läpäiseekin FIA:n testit, on säännöt erittäin selkeät sen osalta: Komponentti ei saa olla suunniteltu taipumaan, kommentoi nimettömänä pysytellyt tallipäällikkö motorsportille.

– Me nojaamme FIA:n suuntaan ja kysymme, mitkä ovat sallitut rajat. Tottakai kaikki taipuvat tietyn asteen verran, mutta mikä on hyväksyttävää ja mikä ei?

– Alamme näkemään jälleen äärirajojen koettelua ja FIA:n täytyy tehdä päätös. Missä tapauksessa kukin on sääntöjen puitteissa, kuten on kirjoitettu ja pääsevätkö siihen kaikki?

– Tapauksessa on nyt suurta hajontaa, että kuka tekee mitäkin ja McLarenin takasiipi herättää Bakun jälkeen runsaasti mielenkiintoa, sillä siinä on ehdottomasti suorituskykyä.

McLaren on kerännyt huomion keskipisteen olemalla tämän hetkinen kärkihevonen, mutta brittitalli ei välttämättä ole ainoa, jonka takasiipi menee syynäykseen suorilla taipumisen johdosta.

McLarenin takasiipi oli peitetty pressulla torstaina Singaporen varikkosuoralla, kun autoja tuotiin rata-alueelle. Tämän tosin uskotaan liittyvän heidän erikoisväritykseensä, joka paljastetaan myöhemmin.

Singaporen GP -viikonloppu käynnistyy perjantaina kello 12:30 ensimmäisten harjoitusten merkeissä. Koko viikonlopun aikataulun ja lähetysajat näet tästä.

LUE LISÄÄ