Kansainvälinen autourheiluliitto FIA päätti perjantaina Singaporen GP:n alla, että McLarenin on muokattava keskustelua herättänyttä takasiipiratkaisuaan.

Brittitallin takasiipi herätti huomion sarjan edellisessä osakilpailussa Azerbaidzhanissa, kun siiven ylin elementti taipui selkeästi Bakun katuradan pitkällä pääsuoralla. Liiallinen taipuisuus muovasi ylimääräiset ilma-aukot päällimmäisen elementin reunoihin ja tekele sai lempinimen Mini-DRS.

FIA tutki tapauksen tarkasti ja päätti, että muokkauksia on tehtävä, vaikka McLarenin takasiipi läpäisikin kaikki paikoillaan tehdyt staattiset testit. McLaren ei nostanut tapauksesta sen suurempaa älämölöä ja lupasivat mukisematta tehdä, kuten käskettiin.

– Vaikka Bakun takasiipi on linjassa sääntökirjan kanssa ja läpäisi kaikki testit, McLaren on ennakoivasti tarjoutunut tekemään pieniä muutoksia siipeen, kommentoi McLaren lausunnossaan.

– Odotamme FIA:lta myös vastaavia keskusteluja muiden tallien kanssa, liittyen heidän siipien laillisuuksiin.

McLarenin kilpailijat eivät voi kuitenkaan kovin suuria ylävitosia päätöksestä heitellä. Kyseessä oli brittitallin matalan downforcen mallinen takasiipi, jota heillä oli aikomus käyttää enää vain kertaalleen tällä kaudella Las Vegasin GP:ssä. Oranssit autot ehtivät hyödyntää ratkaisuaan Belgiassa, Monzassa ja Azerbaidzhanissa ennen FIA:n päätöstä.

Kilpailijoiden olisi pitänyt olla tarkempia ennen kesätaukoa Belgiassa ja nostaa asiasta haloo jo silloin. Brittitallin saadusta hyödystä per kierros on erilaisia arvioita kymmenyksestä kolmeen kymmenykseen ja tämä turhautti muun muassa Ferrarin tallipäällikkö Frederic Vasseurin hänen muistellessaan Italian GP:n aika-ajoja. Kärkikuusikko mahtui kahden kymmenyksen sisään toisistaan ja kärkiruudut valtasivat oranssit autot. Sen lisäksi Charles Leclercin suoravauhti ei riittänyt ohitukseen Oscar Piastrista Bakun 2,2 kilometrin mittaisesta pääsuorasta huolimatta ja lopulta aussikuski karkasi voittoon.

– Bakussa tulimme ykkösmutkaan kymmenen kertaa rinta rinnan, joten olemme asiasta hieman turhautuneita, viittasi Vasseur McLarenin saatuun hyötyyn.

McLaren nousi valmistajien MM-sarjan kärkeen juurikin Azerbaidzhanissa ja eroa kakkosena olevaan Red Bulliin on 20 pistettä.

LUE LISÄÄ